Sukkertrang -

Sukkertrang

10107189_s1

Har du Sukkertrang? Her 12 ting du kan gøre!

Har du også brug for en lur efter en lang arbejdsdag? Har du svært ved at koncentrere dig? Er du irriteret? Eller sover du bare dårligt om natten?

Kosten påvirker faktisk vores liv på rigtig mange måder, og er man afhængig af chokoladebarer, slik, kager, hvidt brød og andre usunde ting, kan det påvirke i en negativ retning.

– Man kan blive ekstremt sulten, ukoncentreret, latent aggressiv, irritabel, uberegnelig, stresset, og man kan mangle overskud, energi og en god nats søvn. Når man ikke får sin gode, dybe søvn, påvirker det to appetitregulerende hormoner i kroppen. Så når man vågner, er man både træt og sulten.

Det er en ond spiral.

Men hvis du er klar til at gå ud fra den onde spiral, her kan du få nogle gode råd:

Gode rod til at skære ned eller helt fjerne sukker! Jo jeg ved at det er ikke så nemt vel? Naturen har givet os en sød tand af en årsag. Vi mennesker – i modsætning til dyr, producerer nemlig ikke vores eget C vitamin. Vitamin C findes mest i frugter. Derfor har naturen altså givet os en vital lyst til at spise relativt søde fødevarer.

Desværre er naturens formål med sukkertrang ikke helt i overensstemmelse med den ”sukker-verden” vi lever i. Stort set alle forarbejdet madvare, vi køber, indeholder sukker. Sukker forstyrrer, den måde du optager næringsstoffer på og skader dit stofskifte på celleniveau.

Enhver afhængighed, der er skabt af en ernæringsubalance kan dog altid kureres ved korrekt ernæring.

Normalt vil jeg anbefale, at du indtager så lidt sukker som muligt. Dette er især vigtigt, hvis du er overvægtig eller har diabetes og hjerte-kar-sygdom. Hvis du lejlighedsvis ønsker noget sødt, bør du overveje følgende:

 • Mad bør altid være en nydelse så undgå ikke desserten men forsøg at lav den sund.
 • Ethvert blænd af kulhydrater og fedt kan laves til en lækker dessert. Fedt; som smør, fløde og æggeblommer, forsinker optagelsen af sukker i blodet, samtidig med at det tilvejebringer fedtopløselige næringsstoffer, der plejer de kirtler, der er involveret i den mekanisme, der regulerer blodsukkeret.
 • Vælg kulhydrater fra frugt og bær samt fedt fra sundt fedt som fløde, smør, kokosmælk og du vil kunne lave en skøn og sund dessert.
 • Lav hjemmelavet is – 6 æggeblommer, lidt fløde(eller kokosmælk hvis du ønsker en mælkefri version) og nogle bær, vaniljepulver og lidt ahornsirup
 • Spis (lidt) mørk chokolade ( min. 75% )
 • Spis nødder især macadamia-nødder, når du har lyst til noget sødt

Drik te som indeholder lakrids, kanel, vanilje, kardemomme – de har en dejlig sødme

 • Pas på med kunstige sødemidler (aspartam, succharin, sucralose). Desværre kan de være med til at gøre trangen til sukker og kulhydrater endnu større. De kan også nedbryde kroppens lagre af krom, et næringsstof, der er afgørende for blod-sukkerstofskiftet. Prøv stevia* i stedet for.
 • Pas på med agave sirup. Agavesirup er blevet meget populært på det sidste, især blandt veganere, vegetarer og rå fødevarer entusiaster. Mens agave er tiltalende, fordi det er naturligt, består det af 92% fruktose og 8% glukose, hvilket er et langt værre forhold end du finder i den frygtede høj-fruktose kornsirup .
 • Eliminer frugtsaft. Både friskpresset og købejuice er fuld af sukker (også selvom det ikke er tilsat) og har ingen fiber og færre af de næringsstoffer, der findes i selve frugten. Summa summarum: Dit blodsukker går i vejret! Gå efter grøntsags juice .
 • Brug kanel i smoothies. Kanel hjælper med at regulere blodsukkeret og samtidig skaber det lidt fornemmelse af, at du spiser noget sødt.
 • Skift færdigkøbt frugtyoghurt til naturel ”fuld fat” yoghurt og bland evt. kanel og rent vanilje i (obs. ikke vanilje sukker).